Slagsmål i ishockey är en vanlig syn. Och då pratar vi inte om slagsmål mellan fans från olika lag, utan slagsmål mellan spelarna! I NHL utdelas inga matchstraff för slagsmål, så det är en stor del av spelet.

• Plats: Piestany, Tjeckoslovakien
  • Datum: 4 januari 1987
  • Deltagare: Sovjet och Kanadas ungdomslandslag
  • Tävling: Junior-VM

Det här legendariska slagsmålet ägde rum mellan Sovjet och Kanadas ungdomslandslag på sista dagen av Junior-Vm i Piestany, Tjeckoslovakien den 4 januari 1987. Kanada hade grepp om guldet och ledde med 4-2 över Sovjet. En incident mellan Pavel Kostichkin och Theoren Fleury blev våldsam och resulterade i ett gigantiskt slagsmål på isen.

Slagsmålet inleddes 14 minuter in på den andra perioden. För att ta hem turneringen behövde Kanada vinna med minst tre mål, medan Sovjet redan var ute efter svaga insatser tidigare. Enligt ögonvittnen hoppade fyra ryssar in från bänken och deltog i tumultet. Ryssen Evgeny Davydov ledde styrkorna och det dröjde inte länge förrän bägge bänkarna var inne på isen.

Funktionärer försökte återskapa ordningen genom att släcka lysena i arenan. Då det inte kunde stoppa kaoset valde den norska domaren Hans Rönning och bägge linjedomarna att lämna isen. Inget av detta hjälpte dock och man valde att ringa polisen för att få stopp på kaoset.

Efter slagsmålet stängde det internationella ishockeyförbundet av samtliga spelare i 18 månader och coacherna i 3 år. Sedan sänktes straffen till 6 månader.

Flertalet av spelarna blev senare stjärnor i NHL. Några av de inblandade var Theoren Fleury, Brendan Shanahan, Sergei Fedorov och Alexander Mogilny.

I Kanada anser man fortfarande att Ryssarna medvetet provocerade fram slagsmålet så att deras ärkefiender inte skulle vinna guldet. Dessutom tror man att Vladimir Vasiliev själv gav klartecken för massbråket.

Oavsett alla rykten, Kanada fick sin revansch året efter genom att ta hem guldet i Moskva.

#2. Philadelphia Flyers mot Ottawa Senators

• Plats: Philadelphia, USA
  • Datum: 5 mars 2004
  • Deltagare: Philadelphia Flyers – Ottawa Senators
  • Tävling: National Hockey League

Orsaken till detta slagsmål i matchen den 5 mars 2004, var det smutsiga beteendet av Ottawaspelaren Martin Havlat gentemot Mark Recchi.

I den senaste matchen lagen emellan fick Havlat en utvisning när han försökte skada Flyers forward Mark Recchi. Philadelphia spelarna reagerade såklart snabbt på förseelsen. Recchi sa följande: ”Han (Havlat) är känd för sådana förseelser. En dag kommer han få smaka på sin egen medicin, inte nödvändigtvis från vårt lag, men det kommer ske. Han behöver lära sig hur man står upp för sig själv”.

Efter detta uttalande var många spända på returmötet. Men till fansens besvikelse hände inget under matchens första 58 minuter, då Brashear och Ray brakade loss i ett slagsmål.

Daniel Markov gick modigt nog in i strid mot Ottawas tuffing Todd Simpson. Sedan anslöt målvakterna tillsammans med Senators back Brian Pothier som, tillsammans med domaren, fick omkull Brashear, då denne vägrade lämna isen. Flyers- spelarna Radovan Somik och Mattias Timander, två oerfarna fighters, fick ta hand om tuffingarna Chris Neil och Zdeno Chara.

Slutligen kastade även Leclair av sig handskarna, Recchi började slåss med Smolinski och det hela slutade med uppmanglingen av Spezza. ”Det var en spännande match för oss och våra fans”, sa Flyers-målvakten Robert Esche, som var nöjd med matchen.

Recchi verkade också nöjd: ”Mina lagkamrater hade inte glömt bort i den förra matchen. Idag var det mycket känslor där ute”. Det hela resulterade i att lagen slog ett NHL-rekord. Lagen drog på sig 419 utvisningsminuter totalt ( 213 för Philly, 206 för Senators). Intressant nog lyckades nästan dessa båda lag med något liknande nästan 7 år senare, men matchen var inte lika rekordbrytande som den här.

#3. Vityaz (Chekhov) mot Avangard (Omsk)

• Plats: Chekhov, Ryssland
  • Datum: 9 januari 2010
  • Deltagare: Vityaz (Chekhov) and Avangard (Omsk)
  • Tävling: Kontinental Hockey League

Matchen i ryska hockeyligan KHL den 9 januari 2010 avbröts redan efter 3 minuter och 39 sekunder av första perioden. Orsaken var att det då var ett otillräckligt antal spelare kvar i bägge laguppställningarna för att kunna fortsätta matchen (färre än tre utespelare och målvakt).

Det första tumultet skedde redan innan första nedsläpp då Hawks spelare bröt mot den oskrivna regeln att inte överskrida mittlinjen under uppvärmningen. Knights tuffingar gillade inte tilltaget och Avanguard-spelarna höll inte heller tillbaka.

Matchen kom ändå igång på utsatt tid, men tre minuter senare, efter Svitovs tackling på Bahriddinov från laget från Moskvatrakterna, inleddes ett 5 mot 5 slagsmål. Domarna lyckades ändå hålla situationen under kontrollen och matchen kunde fortsätta efter ett antal matchstraff.

Dock i bara 7 sekunder! Ett nytt tumult bryter ut som stoppades med stora besvär. Lagen kunde dock inte kontrolleras, de hade bestämt sig för att slåss. Pucken släpptes på nytt och tre sekunder senare var samtliga spelare inne på isen och slogs. Domarna skickade nästan alla spelare av banan och slog fast att matchen var över.

Detta var en oerhört ovanlig situation i ishockey och första gången i Rysk hockeyhistoria som en match fick avbrytas på grund av att för många spelare hade fått matchstraff. Det officiella matchprotokollet förkunnade att lagen fått sammanlagt 840 utvisningsminuter; 421 för Vityaz and 419 för Avangard. Dessa siffror var exakt dubbelt så höga som en av de tuffast matchera i hockeyhistorien, NHL-matchen mellan Ottawa Senators och Philadelphia Flyers. Senare reducerades antal utvisningsminuter till 707.

#4. John Mirasti mot Jeremy Jablonski

• Location: Syracuse, United States
  • Datum: 19 december 2008.
  • Deltagare: John Mirasti (Syracuse Crunch) – Jeremy Jablonski (Binghamton Senators)
  • Tävling: American Hockey League

I motsats från de tidigare slagsmålen på listan handlade det inte om något massbråk här. När signalen gick för den andra perioden i AHL-matchen mellan mellan Syracuse Crunch och Binghamton Senators hade John Mirasti och Jeremy Jablonski inga intentioner att kliva av isen. De hade bestämt sig för att ta ut sin ilska mot varandra. Alla domarförsök att stoppa detta var förgäves. Resultat blev, enligt många, ett av de största ishockey slagsmål i historien. De båda tuffingarna pucklade desperat på varandra, vilket resulterade i sammanlagt 115 avblåsningar på en minut.

#5. Målvaktsfight: Osgood vs Roy

• Plats: Detroit, USA
  • Datum: 1 april 1998
  • Deltagare: Chris Osgood (Detroit Red Wings) – Patrick Roy (Colorado Avalanche)

När lagen startar ett 5 mot 5 slagsmål är det svårt för målvakterna att hålla sig kalla och stanna kvar i målet. När de inte gör det, resulterar det i smutsiga scener. Just detta hände 1 april 1998 i Stanley Cup matchen mellan Detroit Red Wings och Colorado Avalanche.

Patrick Roy kunde inte hålla sig och utmanade sin kollega på en fight. Chris Osgood tvekade lite men antog ändå utmaningen, som han slutligen gick segrande ur. Kampen mellan de två fantastiska målvakterna, som bägge är gyllene namn i NHL-historien, blev ett perfekt tillägg till masslagsmålet.